Blog

Tips & Tricks pentru fotografia fine-art cu Claudiu Guraliuc

Claudiu Guraliuc, fotograf specializat in fotografia de portret fine-art si educator, stabilit in Cluj-napoca, este cunoscut pentru imaginile sale mistice si recunoscut international ca unul din cei mai apreciati fotografi de fine-art.

 

Detine numeroase distinctii, printre care se numara: Asociat cu Master Photographers Association din Marea Britanie si distinctia de Asociat Profesional al Royal Photographic Society din Marea Britanie. In 2023 devine primul fotograf roman care castiga un premiu FEP Camera, primind European Bronze Camera in Fine Art de la Federatia Fotografilor Profesionisti Europeni.

 

Nikon D850

 

Claudiu organizeaza workshopuri specializate pe fotografia de portret in studio si credem ca astfel de ocazii de invatare nu trebuie ratate. Pana la urmatorul workshop, l-am rugat sa ne dea cateva tips & tricks pentru fotografia de fine art.

 

Claudiu Guraliuc: ”Fotografia fine art este inainte de toate un efort creativ care necesita un amalgam de abilitati tehnice, viziune artistica si expresie personala.”

 

 

Nikon D850

 

Dezvolta-ti viziunea

 

Studiaza diverse forme de arta vizuala de la pictura, sculptura, grafica pana la cinematografie sau design. Nu te opri doar la fotografie. Cultiva-ti un stil unic, recognoscibil care sa iti reflecte personalitatea, preferintele, experienta, trairile. Stilul personal este exact asta: cine esti tu.

 

Transmite o poveste

 

E greu sa produci lucrari de valoare daca nu ai nimic de spus. Gandeste-te la povestea sau mesajul pe care vrei sa-l transmiti prin imaginile tale. Imaginile bune spun adesea o poveste, evoca o anumita stare sau idee.

 

 

Nikon D850

 

Stapaneste aspectele tehnice si cunoaste-ti echipamentul

 

Cunoasterea tehnicii fotografice trebuie sa fie a doua ta natura, manuirea echipamentului, memorie musculara. Cu cat stapanesti mai bine aspectele tehnice, cu atat mai libera iti va fi mintea sa se concentreze pe ceea ce conteaza cu adevarat: concept, mesaj, emotie.

 

Critica si analiza-ti munca

 

Analizeaza critic propriul portofoliu si fa un efort curatorial real inainte sa iti prezinti imaginile publicului. Esti la fel de bun ca cea mai slaba imagine a ta. Incearca sa analizezi de ce anumite lucrari de arta au succes. Poti invata multe din modul in care marii maestri au folosit lumina, contrastul, compozitia si culoarea.

 

 

Nikon D850

 

Fii atent la detalii

 

De multe ori detaliile fac diferenta intre reusita si esec. Nici un detaliu nu e prea mic pentru a fi trecut cu vederea. Nivelul de calitate pe care trebuie sa il tintesti e unul singur: cel mai inalt din nisa ta.

 

Utilizeaza post-procesarea in mod creativ nu corectiv.

 

Adobe Photoshop e un instrument extrem de puternic pentru un fotograf de fine art. Invata tehnici avansate de retusare a fotografiei care sa iti permita sa transformi imaginile faine care ies din camera in unele extraordinare.

Rolul postprocesarii e sa faca din frumos exceptional, nu sa corecteze greseli de fotografiere.

 

 

Nikon D850

 

Fii consecvent!

 

Mentine consecventa esteticii pe care o creezi: iluminare, styling, cromatica, edit. Asa vei crea un corp de lucrari coerent, care va ajuta la construirea unui stil recognoscibil.

 

 

Nikon D850

 

Ti-am trezit interesul? Nu rata ocazia de a participa la urmatorul workshopul lui Claudiu Guraliuc! Fii cu ochii pe site-ul lui, dar si pe facebook pentru a prinde un loc, caci nu sunt multe!

 

Fii la current cu workshopurile lui Claudiu aici: www.claudiuguraliuc.com/for-photographers si aici: www.facebook.com/claudiu.guraliuc.

 

 

Nikon D850

 

https://www.nikonisti.ro/articole/tips-tricks-pentru-fotografia-fine-art-cu-claudiu-guraliuc/2460#

În căutarea vechilor maeștri | Claudiu Guraliuc
„Power”, virală pe o pagină de fotografie urbană

Leave a Reply